Handgemaakt én met een goed doel
LautBaru.com is een bedrijf in de opstartfase dat mooie handgemaakte producten verkoopt. Je vindt er hoogwaardige zilveren armbanden en stoere holster tassen van gerecycled leer. Tegelijkertijd levert Laut Baru met iedere verkoop een bijdrage aan een belangrijk goed doel: de zee van de enorme hoeveelheden plastic afval bevrijden.
Bijdragen aan een schone oceaan
De 35-jarige Ivan Renema, ondernemer achter Laut Baru, houdt erg van de natuur. Hij kreeg het idee voor zijn bedrijf tijdens een langer verblijf op Bali waar hij na een stressvolle tijd van de natuur wilde genieten en een beetje tot rust wilde komen. Daar zag hij overal plastic afval op het strand en besloot dat hij een bijdrage wilde leveren aan het oplossen van dit probleem. Wat begon met de deelname aan een paar grote beach cleanups eindigde met de geboorte van Laut Baru: aan een schone zee bijdragen met mooie producten waar je blij van wordt en die je ook als cadeau kunt geven. € 20,- van iedere aankoop gaan naar een onafhankelijke organisatie die het plastic afval uit de zee rond Bali verwijdert. Via een QR-code kan de klant zelfs inzien wat precies met zijn donatie gebeurt. De naam Laut Baru betekent dan ook ‘schone oceaan’ in het Indonesisch. Bovendien worden alle armbanden en tassen door inwoners van Bali geproduceerd.
De waarde van een coach
Ivan is bijna zijn hele beroepsleven al ondernemer geweest en kent zijn valkuilen inmiddels goed: soms gaat hij te snel en loopt hij over van de ideeën. Daarom is hij blij met de ondersteuning van MKB-Support. “Wat belangrijk voor me is, is dat je een sparringpartner hebt. Dat je kunt uitspreken wat je denkt en dat iemand met verstand van zaken daar iets op kan zeggen. Dat geeft me veel rust. Door mijn ideeën met de coach te bespreken wordt het allemaal wat inzichtelijker.” De coach helpt hem er ook bij, prioriteiten te stellen en zijn weg in onderwerpen te vinden die voor Ivan minder interessant en boeiend zijn, maar er wel bij horen (zoals belastingen).
Ivan`s tips voor startende ondernemers:
- Je hoeft niet in alles de beste te zijn, maar zorg dat je van alle onderdelen van het ondernemerschap iets weet. “Weet wat je eigen krachten zijn en ga daar vooral voor staan. Maar je blijft schipper van je eigen schip. Dus je moet ook weten hoe de masten werken, het roer, …”.
- Ook moet je goed je eigen grenzen bewaken. Het grote voordeel, dat je als ondernemer alles zelf in handen hebt en zelf kunt bepalen, kan meteen ook een groot nadeel zijn: “Omdat je zelf de baas bent, kun je jezelf ook helemaal over de kop werken. Het werk gaat altijd door en je moet er zelf kaders in aanbrengen.”
- Degene die nog twijfelt over de stap naar ondernemerschap, adviseert hij om het gewoon te proberen. Want pas dan weet je echt of het bij je past!